Για να παραπέμψετε στο παρόν τεκμήριο παρακαλούμε χρησιμοποιήστε τα παρακάτω αναγνωριστικά: http://hdl.handle.net/11641/6711
Επίπεδο εγγραφής: Έργο ολοκληρωμένο
Εξειδίκευση τύπου : Φωτομηχανική αναπαραγωγή
Γλώσσα: Xωρίς γλωσσικό περιεχόμενο
Προσδιοριστής: A.B.E. Αριθμός Βιβλίου Εισαγωγής: 23
Α.Ε.Ε. Αριθμός Ειδικού Ευρετηρίου: ΙΔ.10.01
Τοπικός προσδιοριστής Φορέα: Φ.8
Τοπικός προσδιοριστής Φορέα: Αρ.408
Τίτλος: Συλλογή Θεοφυλάκτου Άννα.
Δημιουργός: Άγνωστος
Τόπος δημιουργίας: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Χρονολογία: 1924
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Περιγραφή: Γιατροί στην αυλή του κεντρικού νοσοκομείου προσφύγων. Από αριστερά : Θεοφύλακτος Θεοφυλάκτου (οφθαλμίατρος), Μιχαήλ Γαληνός (χειρούργος - διοικητικός διευθυντής), Παναγιώτης Τσαλιγκόπουλος, Θεόδωρος Ανδρεάδης (χειρούργος)
Το νοσοκομείο, που φέρει σήμερα το όνομα «Γ. Γεννηματάς» (στην οδό Εθνικής Αμύνης, απέναντι από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο) ιδρύθηκε το 1916, στη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου. Το κτήριο που προϋπήρχε με άλλη χρήση, μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, όπου εκτός από τους στρατιωτικούς, νοσηλεύτηκαν και πολλοί ασθενείς πρόσφυγες και πυροπαθείς μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Το παλιό στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε με τα απαραίτητα εργαστήρια και ιατρικά μηχανήματα. Τα χρήματα για την ανακαίνιση του νοσοκομείου πρόσφεραν η σύζυγος του Ελευθέριου Βενιζέλου Έλενα και το ζεύγος Εμμανουήλ και Βιργινίας Τσουδερού. Το νοσηλευτικό ίδρυμα προοριζόταν για την περίθαλψη Μικρασιατών και Θρακιωτών προσφύγων, που έφταναν κατά χιλιάδες στη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό και ονομάστηκε Κεντρικόν Νοσοκομείον Προσφύγων.
Θεματικές κατηγορίες: Εγκατάσταση προσφύγων
Θεσσαλονίκη (Ελλάδα)
Νοσοκομεία
Τοπική κάλυψη: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Χρονική κάλυψη: 1920 -1925
Λέξεις-Κλειδιά: Εγκατάσταση προσφύγων
Θεσσαλονίκη (Ελλάδα)
Νοσοκομεία
Άδεια Χρήσης: Αναφορά Όχι Παράγωγα Έργα Μη Εμπορική Χρήση
Εμφανίζεται στις Ομάδες Τεκμηρίων:Συλλογές Φωτογραφιών

Εξαγωγή σε:



Ψηφιακά Αρχεία
Φωτοφραφία
JPEG (6.18 MB)